För Pedagoger

 • Väskorna är en fantastisk tillgång, barnen älskar att jobba med dem!

  – Marisa Riera Catalan, Runstyckets Förskola Malmö

Lek och lär om barnkonventionen och miljö!

RETOYS RÄTTIGHETSVÄSKOR ger dig som pedagog material och metoder för hur du och barnen kan leka och lära om barns rättigheter och miljö på er förskola.

Varje Rättighetsväska:

 är skapad kring en specifik artikel ur Barnkonventionen,

 ger dig konkreta, inspirerande och upplevelsebaserade metoder att använda på förskolan,

bygger på materialet Barnkonventionen i en låda, som vi har tagit fram tillsammans med Unicef Sverige.

Väskornas innehåll är kopplat till Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 reviderad 2010) och täcker alla mål inom normer och värden, barns inflytande samt många inom utveckling och lärande.

Det här har uppskattats mest av barnen och pedagogerna:

 •  

  Retoy LabEtt skapandemoment som ingår i varje väska där barnen får gestalta sin drömvärld med hjälp av trasiga leksaker, naturmaterial och återvunnet material.

 •  

  Dockornas mångfald”Bra böcker med bra innehåll och budskap.

  Dockorna fick verkligen barnen att tänka till och de reagerade mycket positivt på dockornas mångfald.
”

  Djupadals förskola, Malmö

 •  

  Att aktiviteterna är skapade ur ett barnperspektiv“Det var väldigt bra att det var så konkret med tanke på att våra barn har språkbrister i det svenska språket. Barnen har lärt sig att tänka på vad människor, djur och växter behöver för att må bra.”

  – Blåklintens förskola, Malmö

 • Det var så lyckat och uppskattat av våra barn. Det har diskuterats och funderats en hel del om barns rättigheter, och diskussionerna har även följt med barnen hem.

  – Triangelns förskola, Malmö

 • En uppfattning om vad barnkonventionen är har börjat ta fart. Framförallt har det ökat barnens medvetenhet. Barnen reflekterar mycket mera nu.

  – Vallmons förskola, Malmö

 • Innehållet har gjort barnen mer medvetna. Det har bl.a. pratats om miljön hemma och vad man inte får kasta i naturen.

  – Riseberga förskola, Malmö

Fortsätt att leka för hållbarhet med Håll Sverige Rents Grön Flagg

Vad kan jag som pedagog göra för att fortsätta leka och lära om hållbarhet på min förskola? Förutom att köpa in Retoy-kitet eller  Rättighetsväskorna kan din förskola bli Grön Flagg-certifierad precis som 2700 andra skolor och förskolor runtom i Sverige. Håll Sverige Rent erbjuder inspirerande material, verktyg och stöd på flera olika teman inom hållbarhet för förskolor och skolor. Läs mer om hur din förskola kan bli Grön Flagg-certifierad här!

 

Barnkonventionen i en låda skickades under våren 2013 ut till samtliga förskolor i Sverige. Har materialet kanske hamnat på villovägar? Ladda ner eller beställ det kostnadsfritt här.

 

unicef