apa style conclusion

Giftfri Lek

Avgifta barnens leksaker

 Använd vår checklista nedan,
gå igenom barnens rum,
checka av varje sak på listan så att det mesta av det sämsta sorteras bort!

Det är vuxnas ansvar att se till att barn inte har farliga leksaker omkring sig. Tyvärr innehåller många leksaker farliga kemikalier och vi på Retoy leker för fullt för att barn ska kunna leka giftfritt. Vi sorterar alltid bort leksaker som kan innehålla farliga kemikalier under våra leksaksbytesaktiviteter, och uppmuntrar alla vuxna att rensa bort det som kan vara skadligt för barnen. Om du är tveksam och har frågor kan du alltid ta med leksakerna till våra aktiviteter eller maila oss på info@retoy.se.

Checklista

Plastleksaker

Screen Shot 2015-07-08 at 16.35.08

 

Elektroniska leksaker

Screen Shot 2015-07-06 at 13.58.53

Så hanterar du utsorterade leksaker

Screen Shot 2015-07-07 at 09.44.55

Ladda ner hela checklistan här!

Kom ihåg att göra barnen delaktiga i utsorteringen och förklara varför leksakerna är mindre skonsamma för barn och miljö. Du hittar hjälpsam information nedan.

*PVC är en av de vanligaste plastsorterna, och leksaker som innehåller PVC kan även innehålla skadliga ämnen så som t.ex. ftalater. Läs mer om skadliga ämnen och hälsoeffekter i vårt informationshäfte.

Utsortering av leksaker

Alla barn har rätt till lek enligt artikel 31 i barnkonventionen, men barn utsätts för farliga ämnen varje dag genom just leksaker. Vi sorterar därför bort leksaker som kan innehålla farliga kemikalier under våra leksaksbytesaktiviteter, se kalender för dag och plats. Barnen kan byta till sig roligare och säkrare leksaker samtidigt som ni vuxna kan lära er mer om hur vi tillsammans kan göra barnens lek mer giftfri.

Tillsammans med vår huvudpartner Blocket har vi sammanställt ett Informationshäfte kring miljögifter kopplat till leksaker som vi använder vid utsorteringen. Blocket har även lagt till en pop-up ruta vid annonsering av leksaker på blocket.se där de hänvisar till oss för att förhindra vidareförsäljning av ohälsosamma leksaker.

Tips för att undvika gifter i leksaker OM du köper nytt

Välj i första hand leksaker av naturmaterial såsom trä.
Handla i seriösa butiker om du köper nytt och gärna de som specialiserar sig på ”ekologiska” leksaker.
Fråga i butiken. Som konsument har du rätt att inom 45 dagar få svar på om en produkt innehåller några farliga ämnen, denna rättighet finns i EU:s gemensamma kemikalielagstiftning.
Undvik leksaker som luktar parfym. De kan vara tillsatta för att dölja plastlukt och kan i sig vara allergiframkallande.

Ladda ner hela listan på tips här!

* Produkter som är CE-märkta uppfyller enligt tillverkare eller importör EUs gemensamma krav på exempelvis hälsa, säkerhet, funktion, och miljö. 

Tillsammans lär vi oss mer

Vi jobbar ständigt med att hålla oss uppdaterade i ämnet för att kunna utveckla och förbättra våra rutiner och information kring utsortering av leksaker. Tillsammans med Blocket har vi vid två tillfällen bjudit in flera aktörer med insyn i ämnet (Miljöförvaltningen, Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen) för att diskutera hur vi på bästa sätt kan bidra till att minska farliga leksaker i hemmen. Vi bjöd även in SvD och uppmuntrade till att sätta fokus på frågan inför jul 2013.

Läs artikeln här

Tveka inte att kontakta oss på info@retoy.se om du har frågor eller förslag på bra material vi bör tipsa om!

RETOY PÅ TEKNISKA MUSEET

Välkommen till Leklabbet med spännande miljöer för dig som är ett litet geni med en stor upptäckarlust och nyfikenhet! Här hittar du bl.a. Retoys Giftfria Lekyta med roliga ekologiska leksaker och böcker, de flesta även rättvisemärkta. Här kan du också leka med roliga och pedagogiska appar.

Läs mer och hitta hit!