Barnens sida!
 

Lek dig till en bättre värld!

Retoy erbjuder verksamhet och mötesplatser där barn tidigt inser hur kul det är att vara miljövänlig samtidigt som de lär sig om sina rättigheter utifrån FN:s barnkonvention. Vi vill att alla barn ska bli påminda om att de är världsmedborgare och att de kan vara med och skapa en bättre värld. Med leksaken som verktyg får barnen uppleva, skapa och uttrycka sig kring det som förenar dem: deras rättigheter, miljön och vår gemensamma framtid.

Detta sker genom att barn;

  • byter leksaker och därmed praktiserar hållbar konsumtion i våra Leksaksbytesaktiviteter,
  • skapar med trasiga leksaker och återvunnet material i våra pedagogledda Retoy Labs,
  • lånar och leker med eko-etiska leksaker som är tillverkade med hänsyn till både människor och miljö på våra Lekytor.

Retoys verksamhet grundar sig i ett unikt samarbete mellan olika aktörer från näringsliv, offentlig och ideell sektor och våra huvudpartners är idag Unicef Sverige och Blocket.  För att vi ska kunna erbjuda kostnadsfria aktiviteter till alla barn är det viktigt att vi leker tillsammans. Tack vare våra samarbeten och fantastiska volontärer kan vi fortsätta skapa mötesplatser där fler barn får leka sig till en bättre värld!

Sedan Retoy grundades 2011 har över 400 000 barn lekt på någon av våra aktiviteter. Mer än 19 000 barn har bytt närmare 50 000 leksaker, skapat i Retoy Lab och lärt sig mer om sina rättigheter! Då vi alltid strävar efter att leka utifrån barnkonventionen har vi utvecklat vår verksamhet i samråd med barnen.

Retoy har för tillfället regelbunden verksamhet i Stockholm, Malmö, Göteborg, Gislaved, Lerum, Bollnäs och Ovanåkers kommun, och har även lekt till och från i Botkyrka. Vi leker för fullt för att etablera verksamhet i resten av Sveriges kommuner. Under våren 2013 påbörjades även en större satsning kring Retoy Lab för skolor i Malmö.

Retoy grundades av sociala entreprenören Soledad Piñero Misa och verksamheten bedrivs av Insamlingsstiftelsen Lek för Hållbarhet och Retoy AB. All vinst från Retoy AB investeras i verksamheten.

 

 

Läs vår verksamhetssaga!

Kapitel 2013                                      Kapitel 2012

Screen Shot 2014-08-12 at 8.38.16 AM